Universal pictures




Дата канвертавання27.04.2016
Памер86.92 Kb.
UNIVERSAL PICTURES

100th Anniversary Trivia

1. When was the Universal Film Manufacturing Company incorporated in New York?

A. October 25, 1909

B. April 30, 1912

C. March 15, 1915

D. January 1, 1919

Answer: B
2. When did Universal City, CA officially open?

A. October 25, 1909

B. June 8, 1912

C. March 15, 1915

D. January 1, 1919

Answer: C


3. Who founded Universal Pictures?

A. Adolph Zukor

B. Harry Cohn

C. Jesse Lasky

D. Carl Laemmle

Answer: D


4. What was the first feature filmed at Universal City?

A. Traffic in Souls

B. Blind Husbands

C. Damon and Pythias

D. Hiawatha

Answer: C


5. For what production was Stage 28 originally built?

A. The Phantom of the Opera (1925)

B. Broadway (1929)

C. Showboat (1936)

D. The Phantom of the Opera (1943)

Answer: A


6. For what production was Stage 12 originally built?

A. The Phantom of the Opera (1925)

B. Broadway (1929)

C. Showboat (1936)

D. The Phantom of the Opera (1943)

Answer: B

7. The Universal sound technician who developed the method of creating and recording many of the natural, everyday sound effects in a film was:

A. Joseph Gershenson

B. Jack Pierce

C. Jack Foley

D. Alexander Golitzen

Answer: C


8. The motion picture sound system developed in the US during the 1920s was:

A. Movietone

B. Phonofilm

C. Vitaphone

D. All of the Above

Answer: D


9. The head of the electrical department responsible for the execution of a production’s lighting plan is called a:

A. Grip


B. Gaffer

C. Foley Artist

D. Best Boy

Answer: B


10. A Boom Operator is responsible for placement of what equipment?

A. Microphones

B. Cameras

C. Wires and Cables

D. Lights

Answer: A


11. Universal’s first talking picture was:

A. King of Jazz (1930)

B. Showboat (1929)

C. Melody of Love (1928)

D. All Quiet on the Western Front (1930)

Answer: C

12. The Munster’s House on Colonial Street was originally built for what production?

A. Harvey (1950)

B. So Goes My Love (1946)

C. All That Heaven Allows (1955)

D. One Hundred Men and a Girl (1937)

Answer: B


13. The Universal make-up artist responsible for creating the iconic look of Frankenstein and Dracula was:

A. Bud Westmore

B. Alexander Golitzen

C. Joseph Gershenson

D. Jack Pierce

Answer: D


14. The Academy Award winning costume designer who worked for Universal from 1967 – 1981 was:

A. Edith Head

B. Vera West

C. Jean Louis

D. Helen Colvig

Answer: A


15. Universal won its first Best Picture Academy Award for:

A. King of Jazz (1930)

B. Showboat (1929)

C. Melody of Love (1928)

D. All Quiet on the Western Front (1930)

Answer: D


16. Which Universal Picture earned seven Academy Award wins?

A. The Sting (1973)

B. E.T.: The Extra Terrestrial (1982)

C. Out of Africa (1985)

D. A and C

Answer: D


17. Who was the first Police Chief of Universal City?

A. Herbert Rawlinson

B. Laura Oakley

C. J. Warren Kerrigan

D. King Baggot

Answer: B


18. Who was the first Mayor of Universal City?

A. Herbert Rawlinson

B. Laura Oakley

C. J. Warren Kerrigan

D. King Baggot

Answer: A


19. Which company purchased the Universal Studios lot in 1958, and Universal Pictures in 1962?

A. Standard Capital Company

B. Decca Records

C. MCA, Inc.

D. Vivendi

Answer: C


20. What television production company evolved into Universal Television, and later NBC Universal Television?

A. Gomalco Productions

B. Desilu Productions

C. Gladysya Productions

D. Revue Productions

Answer: D


21. Which studio’s pre-1948 sound film library did MCA purchase for $50 million in 1958?

  1. Warner Brothers

  2. MGM

  3. Fox

  4. Paramount

Answer: D
22. What Universal Television series pilot was 22-year old Steven Spielberg assigined to direct in 1969?

A. Columbo

B. The Twilight Zone

C. Night Gallery

D. The Virginian

Answer: C


23. What was the first musical that opened the Universal Amphitheatre as a venue in 1972?

A. The Phantom of the Opera

B. Cats

C. Jesus Christ Superstar

D. Hair

Answer: C

24. In what year did shares of Universal Pictures first list on the New York Stock Exchange?


  1. 1925

  2. 1931

  3. 1945

  4. 1977

Answer: A
25. When the Universal Studios Tour opened to the general public in 1964, how much was the admission price for one adult?

  1. $2.00

  2. $2.50

  3. $3.00

  4. $5.00

Answer: B
26. In 1928, Walter Lantz joined Universal as an animator. Which of the following cartoon characters did he create?

A. Tom and Jerry

B. Woody Woodpecker

C. Bugs Bunny

D. Dudley Do-Right

Answer: B


27. In 1975, Universal created the ear booming Sensurround Sound System. In what movie did it make its first appearance?

A. Earthquake


B. The Towering Inferno

C. Jaws

D. Airport

Answer: A


28. How did founder Carl Laemmle come up with the name Universal for his film company?

  1. a passing delivery wagon

  2. a globe in his office

  3. a newspaper headline

  4. a letter from his son

Answer: A

29. How many Academy Awards did Alfred Hitchcock win for Best Director while working with Universal?



  1. 0

  2. 1

  3. 3

  4. 5

Answer: A
30. Which of the following studios is not affiliated with NBC Universal?

  1. Focus Features

  2. Working Title Films

  3. Lions Gate Films

  4. All of the Above

Answer: C
31. In 1950, MCA’s Lew Wasserman negotiated a profit percentage deal between his client and Universal Pictures that revolutionized the film industry. Which actor did Wasserman represent in this deal?

  1. John Wayne

  2. Tony Curtis

  3. James Stewart

  4. Kirk Douglas

Answer: C
32. In how many Universal feature films did Rock Hudson appear?

  1. 26

  2. 36

  3. 46

  4. 56

Answer: C
33. What company’s trams did Universal use when it opened the Universal Studios Tour in 1964?

  1. Glamor

  2. Grey Line

  3. Peter Pan

  4. Perth

Answer: A
34. Who presented Universal Studios with a plaque dedicating its first electric studio on October 27, 1915?

  1. Albert Einstein

  2. Thomas Edison

  3. Nikola Tesla

  4. President Woodrow Wilson

Answer: B
35. What are the responsibilities of a Grip during a production?

  1. Erect sets and backings used on a stage

  2. Move stage walls

  3. Shade the lights

  4. All of the above

Answer: D
36. A curved backing or backdrop used to represent the sky is a:

  1. Composite Matte

  2. Cyclorama

  3. Mortart

  4. Scrim

Answer: B
37. On April 30, 1912, Carl Laemmle formed the Universal Film Manufacturing Company in New York. Which of the following film companies did not take part in the merger?

  1. Powers Motion Picture Company

  2. Champion Film Company

  3. The New York Motion Picture Company

  4. General Film Company

Answer: D
38. Which film did not use the “Square of Warriors” backlot location for shooting?

  1. Spartacus (1960)

  2. Cloak and Dagger (1984)

  3. The Scorpion King (2001)

  4. None of the Above

Answer: D
39. The electrical firing devices that have small amounts of power for creating bullet hits are:

  1. Squibs

  2. Scrims

  3. Moviolas

  4. Gags

Answer: A
40. Which of the following would not be considered a hand prop?

  1. Kirk Douglas’s dagger in Spartacus (1960)

  2. Russel Crowe’s sword in Gladiator (2000)

  3. Adam Sandler’s golf club in Happy Gilmore (1996)

  4. Vin Diesel’s street racer in The Fast and The Furious (2001)

Answer: D
41. For what three Universal movies did composer John Williams work with director Steven Spielberg and win the Best Music, Original Score Academy Award?

  1. Jaws (1975); Empire of the Sun (1987); Amistad (1997)

  2. Jaws, (1975); E.T.: The Extra-Terrestrial (1982); Schindler’s List (1993)

  3. E.T.: The Extra-Terrestrial (1982); The Color Purple (1985); Schindler’s List (1993)

  4. The Color Purple (1985); Schindler’s List (1993); Amistad (1997)

Answer: B
42. In what year did Universal Studios Hollywood’s CityWalk open to the public?

  1. 1989

  2. 1991

  3. 1993

  4. 1995

Answer: C
43. From oldest to youngest, which set of Universal Studios Hollywood theme park attraction is in the correct order?

A. Waterworld, Jurassic Park, King Kong



  1. Earthquake, King Kong, Jurrasic Park

  2. Jaws, Jurrasic Park, King Kong

  3. Earthquake, Jurassic Park, Waterworld

Answer: D
44. In addition to Universal Studios Florida, what is the name of the other theme park that makes up the Universal Orlando Resort?

  1. Planet of Thrills

  2. Islands of Adventure

  3. Worlds of Wonder

  4. Spheres of Excitement

Answer: B
45. In 1946, what production company merged with Universal Pictures?

A. MCA, Inc.

B. Republic Films

C. International Pictures



D. RKO

Answer: C


46. In 1947, what British distribution company bought a majority interest in Universal-International to export their films?

  1. J. Arthur Rank Films

  2. Holmes Looking Glass Productions

  3. Hyde Park Productions

  4. Manchester City Films

Answer: A
47. What was the name of Alfred Hitchcock’s production company that MCA acquired in 1964?

  1. Bates Productions

  2. Hyde Park Productions

  3. Shamley Productions

  4. Vertigo Film Company

Answer: C
48. Who is the person in charge of the photographing and lighting of a specific film production?

  1. Cinematographer

  2. Casting Director

  3. Art director

  4. Mixer

Answer: A
49. What actor “parted” the Red Sea attraction on the Universal Studios Tour at its grand opening in 1973?

  1. Yul Brynner

  2. Kirk Douglas

  3. Charlton Heston

  4. Laurence Olivier

Answer: C
50. In 1954, Universal entered the 3-D market with what film?

  1. Vertigo

  2. The Wolf Man

  3. Creature From The Black Lagoon

  4. Pillow Talk

Answer: C
51. For which Universal film did Ron Howard win a Best Director Academy Award?

  1. Backdraft (1991)

  2. Apollo 13 (1995)

  3. A Beautiful Mind (2001)

  4. Cinderella Man (2005)

Answer: C
52. In The Nutty Professor (1996) a giant-sized Eddie Murphy terrorizes what Universal backlot location in a dream sequence?

  1. New York Street

  2. Old Mexico

  3. Six Points, Texas

  4. Courthouse Square

Answer: D
53. What did Steven Spielberg name his mechanical shark in Jaws?

  1. Larry

  2. Bruce

  3. Elliot

  4. Sammy

Answer: B
54. In the famous shower scene in Psycho, how was the sound of the knife stabbing actress Janet Leigh produced in real life?

  1. shredding newspaper

  2. plunging a knife into a casaba melon

  3. ripping masking tape

  4. none of the above

Answer: B
55. Which of the following is considered a camera optical effect?

  1. Dolly

  2. Gaffer

  3. Miniature

  4. Dissolve

Answer: D
56. Which of the following is not considered a camera movement?

  1. Slate

  2. Pan

  3. Zoom

  4. Follow Shot

Answer: A
57. Which of the following is not a part on the camera?

  1. Focus

  2. Lens

  3. Filter

  4. Overlap

Answer: D
58. Which person would most likely use a moviola for his/her job?

  1. Producer

  2. Music Composer

  3. Film Editor

  4. Propmaker

Answer: C
59. In which of the following types of movies would you most likely see the use of a mortart?

  1. Teen Comedy

  2. Romantic love story

  3. Biographical movie about a musician

  4. Action-packed war movie

Answer: D
60. In what country does Universal plan to build another theme park and resort?

  1. South Korea

  2. United Arab Emirates

  3. Both A and B

  4. None of the above

Answer: C
61. Which of the following actor and Universal movie monster combos do not match?

  1. Bela Lugosi and The Invisible Man

  2. Boris Karloff and The Mummy

  3. Lon Chaney Jr. and The Wolf Man

  4. Elsa Lanchester and The Bride of Frankenstein’s Monster

Answer: A
62. What date did NBCUniversal officially form?

  1. April 7, 2004

  2. May 12, 2004

  3. August 4, 2004

  4. September 15, 2004

Answer: B
63. What is the name of Steven Spielberg’s production company located on the Universal lot?

  1. Imagine Entertainment

  2. Industrial Light and Magic

  3. Amblin Entertainment

  4. Tribeca Films

Answer: C
64. In 2001, a Universal Studios theme park opened up in what Asian country?

  1. Japan

  2. China

  3. South Korea

  4. Thailand

Answer: A
65. Which of the following was not a hit Universal TV series during the 1980s?

  1. Magnum P.I.

  2. Knight Rider

  3. Miami Vice

  4. Remington Steele

Answer: D
66. In 1973, who assumed the MCA presidency when Lew Wasserman became Chairman of the Board?

  1. Ron Meyer

  2. Sid Sheinberg

  3. Edgar Bronfman Jr.

  4. Jules Stein

Answer: B
67. In what city did Carl Laemmle open his first theater in 1906?

A. Oshkosh, WI

B. Chicago, IL

C. New York, NY

D. Fort Lee, NJ

Answer: B


68. What was the name of Carl Laemmle’s production company before the Universal Film Manufacturing Company was formed?

A. Nestor Motion Pictures

B. Bison 101

C. Famous Players

D. Independent Moving Pictures

Answer: D


69. Which production is considered Universal’s first full-length feature film?

A. Ivanhoe

B. Traffic in Souls

C. Birth of a Nation

D. Blind Husbands

Answer: B


70. What famous cartoon character debuted at a Universal-owned theater in 1928?

A. Mickey Mouse

B. Bugs Bunny

C. Popeye the Sailor

D. Felix the Cat

Answer: A


71. Which legendary studio head got his start in show business as Carl Laemmle’s personal secretary in 1917?

A. Jessy Lasky

B. Louis B. Mayer

C. Jack Warner

D. Irving Thalberg

Answer: D


72. What was Carl Laemmle’s career before he entered show business?

A. School Teacher

B. Policeman

C. Clothing Store Manager

D. Farmer

Answer: C


73. What Universal contract star won a special Academy Award "for bringing the spirit and personification of youth to the screen?"

A. Gloria Jean

B. Deanna Durbin

C. Donald O’Connor

D. Laura La Plante

Answer: B


74. Bing Crosby made his feature film debut in which Universal production:

A. Show Boat (1936)

B. East Side of Heaven (1939)

C. King of Jazz (1930)

D. Show Boat (1929)

Answer: C

75. What is Universal Pictures all-time highest grossing film?

A. E.T.: The Extra Terrestrial

B. Jurassic Park

C. Jaws

D. How the Grinch Stole Christmas

Answer: A


76. What comedy duo simultaneously had a Universal Pictures contract and an NBC Radio show in the 1940s?

A. Laurel and Hardy

B. Martin and Lewis

C. Amos and Andy

D. Abbott and Costello

Answer: D


77. Before moving all production to Universal City in 1917, where were Universal’s production studios located?

A. Fort Lee, NJ

B. New York, NY

C. Scarsdale, NY

D. Bayonne, NJ

Answer: A


78. What was the title of Carl Laemmle’s first production, released in 1909 as an IMP film?

A. Traffic in Souls

B. Blind Husbands

C. Damon and Pythias

D. Hiawatha

Answer: D


79. What backlot location was prominently featured in the “clock tower scene” of Back to the Future (1985)?

A. Falls Lake

B. Courthouse Square

C. Court of Miracles

D. Colonial Street

Answer: B


80. What is the name of Ron Howard’s production company located on the Universal lot?

A. Imagine Entertainment

B. Industrial Light and Magic

C. Amblin Entertainment

D. Reveille Productions

Answer: A


81. What was the first Alfred Hitchcock film to be produced and distributed by Universal?

A. Blackmail (1929)

B. Saboteur (1942)

C. The Birds (1963)

D. Marnie (1964)

Answer: B


83. What does a Best Boy do?

A. Assistant to Assistant Director

B. Chief Assistant of Electrical Dept. head

C. Chief Assistant of the Key Grip

D. B or C

Answer: D


84. What was James Stewart’s first film for Universal?

A. Next Time We Love (1936)

B. Destry Rides Again (1939)

C. Harvey (1950)

D. Winchester ’73 (1950)

Answer: A


85. What backlot location was refurbished in 2003 for Hulk?

A. Colonial Street

B. Industrial Street

C. Denver Street

D. All of the above

Answer: B


86. Who is considered to be Universal’s first Western star?

A. Hoot Gibson

B. Tom Mix

C. Harry Carey

D. Johnny Mack Brown

Answer: C


87. The permanent set in Stage 28 was created to be a replica of what landmark?

A. Carnegie Hall

B. The Paris Opera House

C. The Globe Theatre

D. The Vienna Opera House

Answer: B


88. When Lon Chaney starred in Phantom of the Opera (1925), to what studio was he contracted?

A. MGM

B. Universal



C. Famous Players

D. Columbia

Answer: A
89. What over-budget production forced Carl Laemmle to sell Universal Studios to his creditors in 1936?

A. The Mummy

B. Broadway

C. Show Boat

D. The Invisible Man

Answer: C


90. The concept of Universal’s “Ma and Pa Kettle” movies originated from characters in this Universal film:

A. Buck Privates (1941)

B. The Egg and I (1947)

C. Harvey (1950)

D. Francis (1950)

Answer: B


91. When was the Lew R. Wasserman executive office building, or “black tower” built on the Universal Studios front lot?

A. 1958


B. 1964

C. 1972


D. 1976

Answer: B


92. Who became director-in-chief of production at Universal on his twenty-first birthday in 1929?

A. Irving Thalberg

B. John Ford

C. William Wyler

D. Carl Laemmle, Jr.

Answer: D


93. Who made their feature film debut in Universal’s There’s One Born Every Minute (1942)?

A. Paul Newman

B. Clint Eastwood

C. Elizabeth Taylor

D. Marilyn Monroe

Answer: C
94. This soundstage has been home to sets from the original Dracula and Frankenstein to the current Evan Almighty. It is also the largest on the Universal Studios lot:

A. Stage 12

B. Stage 16

C. Stage 28

D. Stage 44

Answer: A


95. What actor received Universal’s first nomination for a “Best Actor” Academy Award?

A. Lew Ayres in All Quiet on the Western Front (1930)

B. William Powell in My Man Godfrey (1936)

C. Laurence Olivier in Hamlet (1948)

D. James Stewart in Harvey (1950)

Answer: B


96. What actress received Universal’s first nomination for a “Best Actress” Academy Award?

A. Carole Lombard in My Man Godfrey (1936)

B. Marlene Dietrich in Destry Rides Again (1939)

C. Jane Wyman in Magnificent Obsession (1954)

D. Doris Day in Pillow Talk (1959)

Answer: A


97. The special-effects technique by which a painting on glass is composited with original film footage to create backgrounds is called:

A. Foley Art

B. Matte Painting

C. Greenscreen

D. Sabre Art

Answer: B


98. Which of the following institutions has existed at one time on the Universal Studios lot?

A. School

B. Zoo


C. Hospital

D. All of the Above

Answer: D
99. Lew Wasserman won an Academy Award in 1973 for his role as:

A. Executive Producer

B. Director

C. Humanitarian

D. Producer

Answer: C


100. In what Universal feature did Ronald Reagan star?

A. Francis (1950)

B. Harvey (1950)

C. Bedtime for Bonzo (1951)



D. Kelly and Me (1957)

Answer: C


База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка