Прылад пры дапамозе якой саджалі цеста ў печ і даставалі хлеб з печы, падграбалі на таку і перамешвалі збожжа, падграбалі і раўнялі бульбу ў буртах



Дата13.06.2016
Памер155.5 Kb.
#52389
ЛАПАТА
Прылад пры дапамозе якой саджалі цеста ў печ і даставалі хлеб з печы, падграбалі на таку і перамешвалі збожжа, падграбалі і раўнялі бульбу ў буртах. Хлебная Лапата мела звычайна прамавугольную або круглаватую плоскасць даўжынёй 35-50 см і шырынёю 25-30 см і даўгатой (110-135 см) дзяржэння дыяметрам 3,3-3,5. Рабілі яе з домкі звычайна лісцэвых парод дрэва рабілі танчэйшымі. Перад тым, як саджаць цеста ў печ, гаспадыня накрывала Лапатай хрэнавым, кляновым ці дубовым лісцем, аерам і пасыпала зверху мукой. Захоўвалі хлебную Лапату ў варыўні або ў каморы.

Каталог: files -> Belhat
Belhat -> Прылада для ўборкі збожжавых культур (жыта, ячменю, пшашніцы, проса, аўса і інш.). Вядомы з глыбокай старажытнасці (каменны, бронзавы). Да канца 19 ст
Belhat -> Агароджа з гарызалльтальных жэрдак вакол сядзіб, абарогаў, пчальнікоў, уздоўж выгану І г д. дзеля застярогі ад буйной жывёлы. З даўніх часоў пашырана па ўсёй Беларусі
Belhat -> Маслабойка, бандарны выраб; пасудзіна для збівання масла. Лакальная назва біянка. Вызначалася разнастайнасцю форм І канструкцій. Найчасцей вузкая высокая кадачка з клёпак
Belhat -> Ганчарны выраб; гліняная пасудзіна для захоўвання і транспарціроўкі вадкіх рэчываў алею, квасу, вады і іншага
Belhat -> І каляровымі фарбамі
Belhat -> Прыстасаванне для разлажвання тканых вырабаў (бялізны, адзення). Накручаны на качалку (даўжыня 40-60 см, дыяметр 4-6 см) выраб раскочвалі валком
Belhat -> Ткацкая прылада, што служыць для прыбівання ўткуу кроснах. Лакальная назва бядро. Прамавугольная рама шыр. 40 50 см і больш выш
Belhat -> Прылада для ручнога прадзення лёну, воўны, пянькі. У старажытныя часы В
Belhat -> Сявалка, ёмістасць для ручной сяўбы. Лакальныя назвы сяўня, каробка. Сявалкі рабілі з саломы, лазы, лубу (кары ліпы, вяза), тонкай хваёвай дранкі і іншага, дно з тонкай дошкі
Belhat -> Ганчарны выраб; гліняная пасудзіна для гатавання гарачай стравы, захавання сыпкіх рэчываў і інш. Назва "Гаршчок" паходзіць ад старажытнарускай "гаршуч"


Поделитесь с Вашими друзьями:




База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2022
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка