Hvalrossfamilien




Дата канвертавання24.04.2016
Памер5.37 Kb.

Hvalrossfamilien

{{Taksoboks | navn=Hvalrossfamilien | bilde=Walross-painting.jpg | bildetekst= norsknavn=Hvalrossfamilien, hvalross | vitenskapsnavn=Odobenidae | overgrupper=rovdyr, [[placentale pattedyr, pattedyr}}

{{Taksoboks-gruppe-med-arter| artstall=1 (1 slekt) | utbredelse=Atlanterhavet, Stillehavet | habitat=Marint, arktiske strøk }}


  • Hvalross

{{Taksoboks-slutt}}

thumb|240px|Utbredelse av hvalross



'''Hvalrossfamilien''' (Odobenidae) består av kun 1 slekt og 1 art, nemlig ''Odobenus rosmarus''. Familien var mer mangfoldig tidligere, men disse artene er nå utdødd. Hvalross er et rovdyr som finnes i de nordligste farvannene, vanligvis nord for 58. breddegrad.

Beskrivelse


Hvalross kjennetegnes av sin enorme kropp og usedvanlig lange støttenner. Hanner kan veie mer enn 1.200 kg, mens hunnene kan veie mer enn 850 kg. Huden er tykk og spekklaget kan bli opp mot 15 cm tykt. Huden er vanligvis enten brun eller gulbrun i fargen og har spredt hårvekst. Hvalrosser har store framloffer, som i lengde kan utgjøre hele 25% av kroppslengden.
Hvalrossen er et selskaplig dyr som kan danne enorme flokker, av og til opp mot 2.000 dyr eller mer. Hvalrosser følger polarisen og jakter etter føde i havdypet fra iskanten. De tilbringer omtrendt halve tiden i vannet og er meget dyktige svømmere, som kan dykke ned til 90 m dyp. De spiser for det meste muslinger, men kan også ta fisk. Lukt og hørsel er dårlig utviklet, men de har godt syn. Når de ikke er i vannet er hvalrosser ofte svært støyende.
Hvalrossbestanden fordeler seg på ca. 200.000 i de nordlige Stillehavsområdene og ca. 15.000 i de nordlige Atlanterhavsområdene. Dens eneste naturlige trussel kommer fra isbjørn og mennesker.

Systematikk


  • Familie: '''Odobenidae''' (hvalross)

  • * Slekt:
    '''''Odobenus''''' (hvalross)

  • ** Art: ''Odobenus rosmarus'' (hvalross)

thumb|350px|left|Hvalross (''Odobenus rosmarus divergens'')
{{Rovdyr}}

Kategori:Rovdyr


База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка