Waarnemingsformulier verspreiding en ecologie van het Vliegend hert




Дата канвертавання22.04.2016
Памер22.37 Kb.
WAARNEMINGSFORMULIER

Verspreiding en ecologie van het Vliegend hert (Lucanus cervus)


Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM)

Departement Biodiversiteit

t.a.v. Olivier Beck

Havenlaan 86c/3000

1000 Brussel

obeck@environnement.irisnet.be



2. Soortgegevens


Aantal

Leeftijd

(ad/juv)

Geslacht

(m/v)

































  1. Algemene gegevens

Provincie:…………………………………….

Gemeente:…………………………………….

Toponiem:…………………………………….

UTM-hok:…………………………………….

Datum en Uur:………………………………..

Naam/Adres Waarnemer:……………………

…………………………………………………………………………………….




  1. Karakterisering van de habitat (schrappen wat niet past)




Biotoop/Habitat

Waardplant

Landschap

Reliëf

Wegberm

Eik

Bos

Vlakte

Talud

Beuk

Weiland/akker

Plateau

Trottoir

Japanse kerselaar

Stad

Helling

Bos

Dood hout

Andere:

Vallei

Bosrand

Andere:




Rotswand

Grasperk







Andere:

Boomgaard










Uitvloeiend boomsap










Graafhol










Andere:













  1. Opmerkingen

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………






  1. Soortbeschrijving: Het Vliegend hert is de grootste inheemse keversoort in Brussel; de bovenkaken van de mannetjes zijn uitzonderlijk groot en hebben de vorm van een hertengewei; de mannetjes bereiken een lengte tot 8 cm; de wijfjes hebben normaal ontwikkelde kaken, maar kunnen toch nog tot 5 cm groot worden. De kevers vliegen ’s avonds tussen mei en augustus.




  1. Verspreiding: In het kader van dit onderzoek wordt voor de eerste maal gestart met een databank met verspreidingsgegevens van het Vliegend hert. Waarnemingen zijn bekend uit Watermaal-Bosvoorde en Ukkel.




  1. Ecologie: Voor de eiafzet zoeken de wijfjes rottend eikenhout op (soms worden andere bomen gebruikt, vnl. Beuk) dat zich minstens 30-50 cm in de grond bevindt; de larven van het Vliegend hert leven minstens 5 jaar in vermolmd eikenhout en kunnen tot 10 cm groot worden; de volwassen kevers leven van boomsappen, die ze met hun korte tong opzuigen; dergelijke bomen met sapuitvloei fungeren tevens als ontmoetingsplaatsen voor mannetjes en wijfjes (Vliegende herten produceren geen feromonen).


База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка