Specializarea biologie




Дата канвертавання17.04.2016
Памер33.83 Kb.

rectangle 1
Ministerul Educaţiei Naţionale

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu

Facultatea de Ştiinţe

Departamentul de Ştiinţe ale Mediului, fizică, Educaţie Fizică şi Sport






DESFĂŞURAREA ŞI TEMATICA

EXAMENULUI DE LICENŢĂ SESIUNEA IUNIE 2014

SPECIALIZAREA BIOLOGIE

Examenul de licenţă va consta în:



  • Proba I – Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate – examen scris

  • Proba II - Susţinerea lucrării de licenţă


Proba I va cuprinde subiecte din următoarele teme:


  1. Structura şi organizarea materialului genetic la procariote şi eucariote

  2. Unitatea şi diversitatea lumii plantelor - Cormobionta

  3. Structura fitocenozelor. Categoriile biologice şi ecologice de plante

  4. Reglarea temperaturii la homeoterme

  5. Ţesuturile epiteliale

  6. Principalele linii evolutive în diversificarea regnului animal

  7. Modificări anatomice ale vertebratelor adaptate secundar la mediul acvatic

  8. Selecţia naturală

  9. Comportamente dobândite

  10. Speciaţia


STRUCTURA ŞI ORGANIZAREA MATERIALULUI GENETIC LA PROCARIOTE SI EUCARIOTE



  1. Structura ADN

  2. Organizarea comozomului la bacterii

  3. Organizarea fibrei de cromatina la eucariote


Bibliografie

Coman, N., 1991, Genetica, vol. I, Univ. "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca

Raicu, P., 1991, Genetica, EDP, Bucureşti


UNITATEA ŞI DIVERSITATEA LUMII PLANTELOR – CORMOBIONTA


  1. Enumerarea încrengăturilor cu scurtă caracterizare

  2. Principalii reprezentanţi


STRUCTURA FITOCENOZELOR – CATEGORIILE BIOLOGICE ŞI ECOLOGICE DE PLANTE


  1. Categoriile biologice: enumerarea categoriilor cu caracterizare, si exemple de specii

  2. Categoriile ecologice: clasificarea plantelor dupa factorii umiditate, temperatura si reactia solului; exemple de specii si adaptari



Bibilografie

Dragulescu, C., 2002, Morfologia si ecologia plantelor, Edit. Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu




REGLAREA TEMPERATURII LA HOMEOTERME


  1. Funcţia de termoreglare a organismelor poikiloterme si homeoterme

  2. Reglare nervoasa, hormonala si comportamenta la homeoterme



ŢESUTURILE EPITELIALE


  1. Definiţie

  2. Structura

    • membrana bazală

    • celulele epiteliale

  1. Clasificarea epiteliilor

  • de acoperire (exemplificare)

  • secretoare (exemplificare)

  • senzoriale (exemplificare)

  1. Particularităţile celulelor secretoare

  2. Tipuri de celule ale epiteliilor secretoare

  3. Epitelii secretoare ale glandelor

  • exocrine

  • endocrine

  1. Celule specifice epiteliilor senzoriale



PRINCIPALELE LINII EVOLUTIVE ÎN DIVERSIFICAREA REGNULUI ANIMAL


  1. Diferenţe semnificative între: protozoare – metazoare; parazoare – eumetazoare;

  2. Linii evolutive la eumetazoare:

    1. diploblaste - triploblaste;

    2. diferenţieri după evoluţia mezodermului: acelomate - celomate;

    3. două linii evolutive divergente: protostomienii şi deuterostomienii;

    4. după provenienţa şi poziţia sistemului nervos: hiponeuriene, epitelioneuriene, epineuriene.


Bibliografie

  1. Bucşa, C., 2000, Biologie animală, vol. I, Edit. Univ. “Lucian Blaga” din Sibiu.

  2. Bucşa, C., 2005, Biologie animală, vol. II, Edit. Univ. “Lucian Blaga” din Sibiu.

  3. Bucşa, C., 2005, Zoologia nevertebratelor, Edit. Univ. “Lucian Blaga” din Sibiu.

  4. Gheoca, V., 2001, Biologie animală, vol.III, Editura Alma Mater, Sibiu.

  5. Gheoca, V., 2010, Zoologia vertebratelor, Edit. Univ. Lucian Blaga din Sibiu.

  6. Stugren, B., Coroiu, I., 1994, Sistematica filogenetică, anatomia comparată şi zoogeografia vertebratelor, vol. I-II, Univ. „Babes Bolyai”, Cluj Napoca.


MODIFICĂRI ANATOMICE ALE VERTEBRATELEOR ADAPTATE SECUNDAR LA MEDIUL ACVATIC



  1. Reptile – chelonieni marini (Chelonioidea)ofidieni marini (Hydrofiidae)

  2. Pasari –Sfenisciformele

  3. Mamifere – Pinipede, Sirenieni, Cetacee


Bibliografie:

Stugren, B., Coroiu, I., 1996, Sistematica filogenetică, anatomia comparată şi zoologia vertebratelor, vol. I-II, Univ. "Babeş Bolyai", Cluj-Napoca



SELECŢIA NATURALĂ


  1. Definiţie şi caracterizare

  2. Clasificare

  3. Obiecte de acţiune ale selecţiei naturale

  4. Moduri de selecţie

  5. Efectele şi relaţiile selecţiei cu adaptabilitatea


Bibliografie:

Sîrbu, I., 2011 - Evoluţonism (note de curs pe suport electronic). Univ. Lucian Blaga, Sibiu;

Mayr, E., 2004 - De la bacterii la om. Evoluţia lumii vii. Ed. Humanitas, Bucureşti;

Darwin, C., 1957 - Originea speciilor. Ed. Acad. R.P.R.



COMPORTAMENTE DOBÂNDITE


  1. Dezvoltarea ontogenetică a comportamentelor: definiţie şi caracterizare

  2. Forme ale învăţării: rodajul, habituarea, condiţionarea, învăţarea latentă şi imprimarea

  3. Stimuli consolidanţi şi stimuli difugi


Bibliografie:

Sîrbu, I., 2011 - Etologie; Bazele biologice ale comportamentului animal şi uman (suport electronic de curs).

Cociu, M., 1999 - Etologie. Comportamentul animal. Ed. ALL, Bucureşti.

Chenzbraun, E., 1978 - Comportamentul animalelor. Ed. Did. şi Ped., Bucureşti.



SPECIAŢIA


  1. Definiţia speciei biologice (multidimensionale)

  2. Mecanisme de izolare reproductivă

  3. Speciaţia alopatrică

  4. Speciaţia simpatrică


Bibliografie:

Sîrbu, I., 2011 - Evoluţonism (note de curs pe suport electronic). Univ. Lucian Blaga, Sibiu;

Mayr, E., 2004 - De la bacterii la om. Evoluţia lumii vii. Ed. Humanitas, Bucureşti;

Darwin, C., 1957 - Originea speciilor. Ed. Acad. R.P.R.



rectangle 1
Tel: +40 (269) 216 642

Fax: +40 (269) 216 617



Adresa: Str. Ion Raţiu, nr. 5-7

Sibiu, 550024, România

e-mail: stiinte@ulbsibiu.ro

web: stiinte.ulbsibiu.ro



straight connector 1



База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка