Штодзённая ежа (харчаванне) абрадавае/святочнае застолле (пір)




Дата канвертавання07.05.2016
Памер8.98 Kb.
Застолле

Штодзённая ежа (харчаванне) – абрадавае/святочнае застолле (ПІР)

індывідуальнае – калектыўнае/сацыяльнае СУПОЛЬНАСЦЬ

гаспадар (ы) -- ГОСЦЬ

свой – чужы; жывыя – памерлыя

ДОЛЯ

будзённае/прафаннае – сакральнае РЫТУАЛ (абрад)

цырымонія, этыкет

пачатак – канец

малітва, зычэнні, тосты

прадметнае напаўненне: стол, абрус, начынне

абрады жыццёвага цыклу: хрэсьбіны – вяселле – хаўтуры

абрады каляндарнага цыклу: Дзяды (Радуніца), Каляды, Масленіца, Вялікдзень, Юр’я, Сёмуха, Дажынкі, Пакровы, Свяча.

аказіянальныя абрады: улазіны, провады і сустрэча з войска, інш.

пагалоўшчына; бонда

цела – душа

поснае – скаромнае

напоі (алкаголь); сыта/канун (канон)

ХЛЕБ

абрадавыя стравы: куцця, каравай, бліны, клёцкі, кісель



Сакралізацыя ежы:

склад (з мноства дробных часцінак), форма, колер, гушчыня



спосабы прыгатавання (саленне, заквашванне, перапяканне)


База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка