Level 2 examination for the bsc (hons)/diploma in nursing sciences drug and Fluid Calculations




Дата канвертавання22.04.2016
Памер61.86 Kb.



300NCB209
Do not remove this Student Number ----------------------------

Booklet from the

Examination Hall Seat No. ---------------------------------------

LEVEL 2 EXAMINATION FOR THE BSc (HONS)/DIPLOMA IN NURSING SCIENCES

Drug and Fluid Calculations




12th MAY, 2pm – 3pm

Examiners: A. Finnegan and Internal Examiners


Students must attempt ALL questions in this Booklet

All working out must be shown

You have ONE HOUR to complete the paper




Questions


Please use this column to show working out

Answer


Examiner will write in this column

1.





  1. 0.25 kilograms equals how many grams.




  1. 0.5 grams equals how many milligrams.




  1. 75 milligrams equals how many grams.




  1. 185 micrograms equals how many

milligrams.


0.25 x 1000

= 250 g
0.5 x 1000

= 500 mg
75 ÷ 1000

= 0.075 g
185 ÷ 1000

= 0.185 mg


250 g

500 mg

0.075 g

0.185 mg






2.

Gillian is to have 90mg of Calpol for pain.

The stock is 120mg/5ml.


How many mls do you give?



90 x 5

120
= 3.75 mls


3.75 mls




3.

Joe who is 14kg is prescribed ibuprofen 10mg / kg. Stock is 100mg in 5ml.
How much do you give?



140 x 5

100
= 7mls


7 mls




4.

May 3 years old is prescribed Digoxin elixir 40mcg.

The elixir preparation contains 50mcg /ml.


How much do you give?



40 x 1

50
= 0.8 ml


0.8 ml




5.

Tom has been commenced on Nystatin 100,000 units 4 times daily for thrush.

Nystatin oral suspension is available as 100,000 units / ml.


How many mls will Tom receive after a 24 hour period?



1ml x 4
= 4 mls


4 mls




6.

Jill is prescribed 2.5mg of Oramorph.

Stock is 10mg in 5mls.


How many ml will you administer?


2.5 x 5

10
= 1.25 mls


1.25 mls




7.

Mark is prescribed 1G of Penicillin. The stock dose is 500mg capsules.
How many capsules are

Required?




500 mg x 2

= 1 g


2 capsules



8.

Jake has been prescribed 40mg of prednisolone. This medication is prepared in 5mg tablets.
How many tablets do you administer?



8 x 5 = 40




8 tablets




9.

Zoe is prescribed 5mg of Salbutamol to be given by nebuliser. The medication is available as 2.5mg/2ml ampoule.
How many ampoules are required?



2.5mg x 2 = 5mg



2 ampoules





10.

Martin is prescribed 50mg Cyclimorph injection. The stock dose is 100mg/2ml ampoule.
How many ml is required?


50 x 2

100
=


1 ml




11.

Kathy has been prescribed 12mg Ketamine injection in A&E. The stock available is 50mg/5ml.
What volume of Ketamine is required?



12 x 5

50
= 1.2ml


1.2ml




12.

Heparin 1000 units injection has been prescribed for Anna.

The stock ampoule is 5000 units per ml.


How many ml should be administered?




1000 x1

5000
= 0.2 ml


0.2 ml




13.

Sonya is to have 30 mg of pethidine injection.

The stock is 50mg /1ml


How much do you give?


30 x 1

50
= 0.6 ml


0.6 ml




14.

You are checking a prescription with a registered nurse for Peter who is 9 months old and weighs 10kg. He is prescribed 25mg/kg/dose of Benzylpenicillin Intravenously, 4 times a day.

Each 600mg vial is reconstituted to 2ml.


How much should be drawn up for each dose?



25 x 10 = 250 mgs
250 x 2 = 25 x 2 = 50 = 5

600 60 60 6




6 5.00

0.83




0.83 mls





15.

Polly weighed 3kg at birth. At the beginning of week 2 her weight had dropped to 2.6 kg
How much weight has she lost?



3.0

- 2.6

0.4
0.4 kg = 400 g



400 g




16.

Baby Mary is 4 kg, she is ordered to have IV fluids at a rate of 100ml/kg/day
What rate should the IV pump be set (ml/hour)



Total fluid

time
4 x 100 ml = 400/24= 16.67

24 hours



16.67 ml/hr




17.

Tom weighs 20kg.
a. Calculate the maintenance fluids i.e. how many ml/hr?

b. How much fluid will Tom receive after 10hours?



  1. Total fluid

Time
10 x 100ml + 10 x 50ml =

24 hours
1500/24=62.5ml/hr


  1. 10 x 62.5 = 625ml

  1. 62.5 ml/hr

  2. 625 ml








There are a number of recognised formula for working out fluids . You may use any one you are familiar with or the one identified below.


Maintenance fluid requirements:

DHSS NI.


100mls/kg for first 10kg body weight. Plus.

50mls/kg for next 10kg plus

20mls/kg for each kg thereafter up to max of 70kg

This provides the total 24-hour calculation




18.

John a young infant requires

15 mcg of atropine. There is 600mcg in 1ml.


How much do you give?



15 x 1 =1/200=0.025ml

600 1

0.025ml



19.

The planned feeding regime for Peter is 75mls of bottle feed every three hours.
Assuming Peter takes all his feed, how much fluid will he have taken over 24 hours?



3 x 8 = 24
75 x 8
= 600 mls


600 mls





20.

Andrea is to receive 750ml of Hartmann’s solution over 5 hours.

The intravenous set delivers 20 drops per millilitre.


At what rate (in drops per minute) should it drip?



750 ml x 20 drops

5 hrs x 60
= 750 x 1

  1. 3


= 150

3




50 drops/min





21.

Please calculate the number of drops per minute that the following intravenous infusion would deliver if,
the drip rate of the infusion set is 20 drops per millilitre.
1000 ml over 8 hours.



Total drops

Total time

20 x 1000 drp=20000=1000

8 x 60 min 480 24
= 41 + 16/24=41 + 2/3 = 41.7 = 42




42 drops/min




22.

Infant John is prescribed 150 millilitres of I.V. fluids over 6 hours.
Please calculate the mls per hour that the infusion pump should be set to administer.




150 = 25

6



25 mls/hr




23.

Please calculate the mls per hour that the infusion pump should be primed to deliver if,
the prescription is for 1500ml over 24 hours.



1500 = 62.5

24




62.5 mls/hr





________________END OF EXAMINATION ___________


База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка