Fra: Dansk ornitologisk forenings hjemmeside




Дата канвертавання25.04.2016
Памер7.51 Kb.
Fra: Dansk ornitologisk forenings hjemmeside

http://www.dof.dk/04_nyheder/skarven_danmark.html
Skarv (Phalacrocorax carbo)

Beskrivelse
Den kontroversielle skarv er en meget karakteristisk fugl, som ses mange steder langs de danske kyster. Fjerdragten er helt sort, men i pragtdragten har den dog hvide ansigtstegninger og en hvid lårplet. Der forekommer 2 racer i Danmark, nemlig mellemskarven, som yngler i landet, samt storskarven, som er en almindelig gæst i danske farvande i vinterhalvåret. De to racer minder meget om hinanden, men storskarven er, som navnet antyder, større og mere robust.

Levested
Skarven forekommer i forskellige racer i store dele af verden. Den forekommer meget spredt i Europa, Asien, Afrika, Oceanien samt del østligste Nordamerika. Også i Danmark yngler skarven meget spredt - især ved fjorde, lavvandede kyster og ved større søer. De største kolonier findes på den lille ø Vorsø i Horsens Fjord, som er et reservat, samt ved Brændegårds Sø på Sydfyn. Især ved de større kolonier kan mængden af afføring være så stor, at den dræber de træer, som rederne er placerede i.


Ændringer i yngleudbredelsen opgjort ud fra DOFs landsdækkende kortlægninger i 1971-74 og 1993-96.
Størstedelen af de danske skarver trækker til overvintring i Middelhavet. De danske farvande besøges til gengæld af mange storskarver i vinterperioden

Føde
Skarvens føde består af fisk, som den behændigt jager under vandet. Fjerdragten er specielt tilpasset denne jagtform, idet den ikke er vandskyende, hvilket betyder at skarven ikke skal kæmpe mod opdriften fra luften under jagten - det gør også fuglen mere strømlinet. En konsekvens af at fjerdragten ikke er vandskyende er at skarven er nødsaget til at bruge tid på at tørre sine vinger. Det er derfor man ofte ser den sidde med spredte vinger. Over 50% af skarvens føde er vist at være kommercielt uinteressante fiskearter, såsom ising, ulk og ålekvabbe.

Bestandsudvikling
Mellemskarven har været en del af den danske fauna i omkring 7000 år. Efter at være blevet udryddet i 1870erne genindvandrede arten atter i 1938. På grund af kraftig beskydning frem til totalfredningen i 1980 blev bestanden holdt i skak - på trods af meget favorable yngleforhold i Danmark. Efter fredningen steg bestanden kraftigt, men siden 1993 har bestanden af skarver i Danmark ligget nogenlunde stabilt på 36.000-41.000 par. I 2003 var bestanden på 37.313 par, hvilket var en tilbagegang på 8% i forhold til 2002.

To skarvarters fødevalg



База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка