Цэнтральны орган кіраўскай сш віцебскага раёна выдаецца з лютага 2002 года




Дата канвертавання23.03.2016
Памер82.13 Kb.

стар.

6 22 лютага 2012 ГОДА

ЦЭНТРАЛЬНЫ ОРГАН КІРАЎСКАЙ СШ ВІЦЕБСКАГА РАЁНА


Выдаецца з лютага 2002 года

Падрыхтавана гуртком ”Камп’ютарная графіка”СУРАЖСКАГА ЦДТ

Нам суму ведаў хочацца спасцігнуць!

Д.Р. Кампахейзен










У нас сёння – Масленіца!

Прыляцела ластавіца!

Села, пала на жэрдачку,

Шчабятала вестачку.

Хто на Маслёнку сумуе,

Таму ў годзе не шанцуе.

Прыгожае гэта свята – провады зімы. Калісьці Масленіца цягнулася цэлы тыдзень. Як сустракалі Масленіцу? Якія існавалі абярэгі? Чытайце пра ўсё гэта на чацвёртай старонцы.







Дзеячф Віцебшчыны

Чэрскі І. Дз. 2 стр

Да 200-годдзя з дня нараджэння

Віктарына “Мой родны кут” 3 стр
Гісторыя і традыцыі

А ў нас сёння Масленіца! 4 стр


Страничка психолога

Счастье – это жизнь! 5 стр


Наш ресторанчик

Блины 6 стр





Цитата месяца
Если хочешь, чтобы жизнь тебе улыбнулась, сначала сам улыбнись жизни.

Джон Э. Смит













Чэрскі Іван Дзяменцевіч (1845-1892)

Геолаг, палеантолаг і географ. Нарадзіўся ў фальварку Свольна Віцебскай губ., з дваран. У 1857-59 вучыўся ў гімназіі, у 1859-63 у дваранскім інстытуце ў Вільні. За удзел у паўстанні 1863-64 здадзены ў салдаты і высланы ў Омск, дзе і пачаў займацца геалагічнымі і палеанталагічнымі даследаваннямі. У 1869 вызвалены ад вайсковай службы, да 1883 - палітычны ссыльны. Праводзіў даследаванні ваколіц Омска, вывучаў будову берагоў Байкала, склаў першую геалагічную карту яго ўзбярэжжа, даследаваў басейн р. Селенга і Ніжняя Тунгуска. У 1885 амнісціраваны і па запрашэнні Пецярбургскай АН пераехаў у Пецярбург, па дарозе зрабіў маршрутнае геалагічнае даследаванне паштовага тракту ад Іркуцка да Урала. У 1891-92 даследаваў басейны Калымы і Індыгіркі. У экспедыцыі памёр, пахаваны ў пас. Калымскім каля вусця р. Амалон. Выказаў ідэю эвалюцыйнага развіцця рэльефу, прапанаваў адну з першых тэктоніка-палеагеаграфічных схем унутраных раёнаў Сібіры.



Шапялевіч (Лазарэвіч-Шапялевіч) Леў Юльянавіч. -(1863-1909)

Гісторык літаратуры, археолаг. Нарадзіўся ў Віцебску. У 1882 скончыў Віцебскую гімназію, у 1887 Харкаўскі і Новарасійскі універсітэты. 3 1892 магістр усеагульнай літаратуры, з 1896 доктар філалогіі, дацэнт, прафесар Харкаўскага універсітэта.

Даследаваў заходнееўрапейскую літаратуру: "Эцюды пра Дантэ" (1891) і інш. 3 1900 праводзіў раскопкі старажытнаславянскіх курганоў у Гарадоцкім, Невельскім, Себежскім паветах. Пры даследаванні крывіцкіх курганоў выявіў каштоўныя знаходкі, якія паступілі ў Эрмітаж, гістарычныя музеі ў Маскве і Харкаве, музей Віцебскага статыстычнага камітэта.

Падрыхтаваў:

Валынец Сяргей,

вучань 11 класа









Быў Колас сапраўды народны паэт,

Загойваў ён сэрцы ад гора і бед,

Народ беларускі свій шчыра любіў.

Спагады й дабра яму ў Бога прасіў.

Я Коласа талент высока цаню,

Яго, як дзядулю свайго, я люблю.

Каралёў Аляксей
Паважаныя чытачы!

У 2012 годзе Я. Коласу спаўняецца 200 гадоў з дня нараджэння. Яго літаратурная спадчына вельмі багатая. Таму мы вырашылі правесці літаратурна-этнаграфічную віктарыну “Мой родны кут, як ты мне мілы” на прыз школьнай газеты “Пралеска”. У наступных чатырох нумарах нашай газеты будуць друкавацца пытанні віктарыны. Ваша задача: як толькі выйшаў нумар газеты, хуценька адказаць на пытанне віктарыны і даслаць адказ у нашу рэдакцыю. Першыя пяць удзельнікаў віктарыны атрымаюць падарункі.


Віктарына “Мой родны кут, як ты мне мілы!”

Вызначце нумар выявы, якая адпавядае вылучанаму слову ў тэксце.
1.Памалу, мерна крок за крокам

У сваім раздум’і адзінокім

Дадыбаў бацька скора к дому.

Зачуўшы татаў ход знаёмы,

Малыя з хаты высыпалі.

За брамай бацьку сустракалі.




Падрыхтавала:

Анастасія Андрэева,

вучаніца 11 класа









А ў нас сёння Масленіца!

Масленка, Масленка,

Бывай, зіма красненька!

Пачастуй блінком,

Напаі чайком!

Як белы сняжочак,

Дай сыру кусочак!
Масленіца – старажытнае свята славянскіх народаў, звязанае з культам прыроды – адраджэннем плодных сілаў зямлі. Галоўная накіраванасць абраду – праводзіны зімы, набліжэнне вясны, забеспячэнне багатага ўраджаю і дабрабыту, гаспадарцы. Адзначалася на восьмым тыдні перад Вялікаднём.

Масленіца ўключае ў сабе пакланенне продкам, культ сям’і і шлюбу, спалучае шэраг жывёлагадоўчых абрадаў з земляробчымі. Усе абрады былі накіраваны на забеспячэнне аховы сям’і: абходы, катанне з горак, адведванне бабак-павітух, спальванне пудзіла. Масленіца ў адрозненні ад іншых святаў, якія ўяўляюць сабой ужо хрысціянскія версіі, з’яўляецца амаль поўнасцю язычніцкім святам.

Абрад спальвання пудзіла ўяўляў сабой не толькі важны момант ачышчэння агнём, але і своеасаблівы момант калектыўнай псіхатэрапіі. Канцэнтрацыя энергіі і вера ўсіх супольнікаў была накіравана на выгнанне смерці, хваробаў, голаду, нечысці, збавення ад бяды.

Пачынаючы ад Масленіцы і да самага Вялікдня нельга было ўступаць у шлюб. Масленічны тыдзень заканчваўся тым, што сямейнікі прасілі адзін у аднаго прабачэння за ўсе магчымыя крыўды і грахі.



Падрыхтавала:

Сафія Варфаламеева,

вучаніца 11класа



Счастье… Такое абстрактное понятие. Для которого и во имя чего живут люди? Гонятся за ним, рискуют ради нескольких мгновений, именуемых счастливыми. А некоторые люди бывают счастливы постоянно, даже когда им плохо, они допускают, что это обязательная составляющая их счастья.

Мне 16 лет. А в таком возрасте мало кому удается сделать себя счастливым: переходный возраст, проблемы в школе, с друзьями, родителями, недовольство собой, своей внешностью. Добавим сюда еще перемены в характере, желание учиться и привлекать внимание своих сверстников.

Я считаю, что счастье – это когда можешь сделать счастливым хотя бы себя. Если у меня что-то не получается, значит, дело во мне, значит надо меняться.

Вы не поверите¸ но такая точка зрения очень помогает жить, бороться с трудностями и, что самое главное, справляться с ними. Я искренне люблю своих родителей, и они отвечают взаимностью, прощают мои слабости. Уважительно отношусь к учебе и друзьям, т.е. учусь держать себя в руках, вырабатываю силу воли, чтобы не дать вырваться грубому словечку.

Научитесь любить себя, не расстраиваться по пустякам, читайте книги, знакомьтесь с новинками музыки кино, занимайтесь спортом.

Возможно, вы скажите, что только из-за перечисленного выше человек не может стать счастливым.

Счастье-оно как солнышко. Сегодня оно есть, а завтра может и не быть. Надо находить его в том, что мы – ЖИВЕМ!



Подготовила:

Евсеева Виктория,

ученица 11 класса

Надо ли сегодня иметь высшее образование???




Однажды на классном часе нам рассказали поучительную историю. Отец сказал сыну в день его двенадцатилетия:

- Возьми лопату, пойди в поле, отмерь сто ступней вдоль и поперёк и вскопай этот участок земли.

Сын сделал всё так, как сказал ему отец. Но поначалу у него ничего не получалось. Потом он приловчился к лопате и копать ему было всё легче. Когда осталось перевернуть последнюю горсть земли, лопата сломалась. Всю дорогу до дому он думал: что скажет отец.

- Отец, я принёс потерю в хозяйстве – сломал лопату.

- А копать тебе было легче в конце, чем в начале?

- Да, копать мне в конце было легче, чем в начале.

-Значит, ты не потерял, а приобрёл.

-А что я приобрёл?

-Умение трудиться. Это самая большая находка.

Подготовил:

Атрашкевич Юрий,

ученик 11 класса






Як зварыш, так і з’ясі.

Блины

Без фантазии немыслима никакая готовка. Блины можно делать с мелко нарезанным зеленым луком, со сваренными вкрутую рублеными яйцами, с яблоками и т. д. При этом сначала кладут на сковородку припек, а потом заливают ее тестом.

А как хороши блины с рыбой! Подойдут и сельдь, и килька, и мороженая рыба. Рыбу разделываем на кусочки по 5,5 см каждый, удаляем из нее кости, затем натираем солью и черным молотым перцем. Для маринада немного уксуса разбавляем водой (как для пельменей), чтобы смесь была слегка кислой, добавляем столовую ложку растительного масла. Кусочки укладываем в эмалированную кастрюлю, заливаем маринадом так, чтобы он едва покрывал рыбу.

Под гнетом выдерживаем рыбу сутки, потом острым ножом нарезаем на тоненькие кусочки и каждый заворачиваем в горячий, только что испеченный блин.

Если у вас в доме нет дрожжей, можно попробовать испечь, к примеру, такие блины.
Большие блины
Продукты:

400 г муки , 5 яиц, 1 стакан молока, 35-50 г пива, 20 г топленого масла, соль, сахар, корица по вкусу.
Приготовление:

Муку просеиваем через сито в просторную миску горкой, делаем сверху углубление, вбиваем туда яйца, разбавляем тесто молоком и пивом, добавляем расплавленное топленое масло, соль. Из этого жидковатого теста выпекаем на большой сковороде тонкие блины.

Подготовила:

Дарья Шибека,

ученица 7 класса




Заснавальнік: прэс-цэнтр Кіраўскай СШ.

Галоўны рэдактар:В.М. Зяленя. Ка

мп’ютарная верстка: гурток ”Камп’ютарная графіка”, кіраўнік Кавалеўскі А.А.

Адрас рэдакцыі: Віцебскі раён, в. Кіраўская, УА “Кіраўская дзяржаўная агульнаадукацыйная школа”.




База данных защищена авторским правом ©shkola.of.by 2016
звярнуцца да адміністрацыі

    Галоўная старонка